BON Almelo, BCN Almere en Zwolle

Leefgeld

Leefgeld is een begrip dat je vaak tegenkomt als je te maken hebt met bewindvoering. Mensen die onder bewind staan, ontvangen een vast bedrag dat ze vrij kunnen besteden. Dit bedrag kan per week, maand of zelfs per dag uitbetaald worden. Dat noemen we ‘leefgeld’. Het leefgeld wordt op een aparte leefgeldrekening gestort waarvan je een bankpasje krijgt.

Je inkomsten gaan naar de beheerrekening die door de bewindvoerder is geopend of overgenomen. Alleen je bewindvoerder heeft toegang tot deze beheerrekening maar de rekening staat op jouw naam.

Wat houdt leefgeld in?

Het woord zegt het al: ‘leefgeld’ is bedoeld om voor een tijdje van te leven. Je dient het te gebruiken voor eten, drinken en persoonlijke verzorging.

Het leefgeld helpt om je financiële situatie snel te verbeteren

Hoe veel leefgeld krijgt iemand?

Het bedrag dat je aan leefgeld ontvangt is voor iedereen verschillend. Jouw bewindvoerder of curator zal het nauwkeurig voor je berekenen. Er wordt uitgerekend wat er overblijft - aan de hand van je inkomsten, uitgaven en eventueel aflossing van schulden- om van te leven. Het is dus van groot belang dat je geheel openheid van zaken geeft om dit leefgeld goed te kunnen bepalen.

Waarom leefgeld?

Het leefgeld helpt om je financiële situatie snel te verbeteren. Hoewel het best lastig kan zijn om rond te komen van het leefgeld, leer je ook keuzes te maken. Het geeft weer wat grip en rust. Zo werken we samen naar ons gezamenlijke einddoel;  een gezonde financiële situatie voor jou.

Meer weten over leefgeld of het werk van een bewindvoerder? Bel of mail een van onze vestigingen in Almelo, Zwolle of Almere.